• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

kuchnia węgierska

Siemka!! Mam na imię Aśka. Pewnego pięknego dnia stwierdziłam, czemu nie? Spróbuję prowadzić Bloga. Zobaczmy co z tego wyjdzie :D

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Marhapörkölt, czyli po naszemu gulasz wołowy...

Na dobry początek, klasyczne danie węgierskie czyli Pörkölt.

800 g pręgi wołowej (ewentualnie łopatki lub szynki wołowej)

2 średnie cebule

50 g tłuszczu

3 łyżki mielonej papryki (może być ostra)

1 świeża papryka biała 

1 większy pomidor

2 ząbki czosnku

sól i pieprz

woda

opcjonalnie 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina

 

Składniki

 

 

Mięso oczyścić, pokroić w kostkę i umyć w zimnej wodzie. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Na patelni lub w kociołku roztopić tłuszcz, dodać posiekaną cebulkę i czosnek. Gdy się już zarumieni dodać mięso. Mieszać, aż mięso się wybieli. Dodać mieloną paprykę, posolić. Dusić pod przykryciem tak długo, aż mięso wchłonie tłuszcz. Wtedy podlać lampką wina, poczekać aż alkohol wyparuje. Zalać wodą i dalej pod przykryciem dusić na małym odniu. Gdy mięso jest na pół miękkie, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory i pieprz. gotować tak długo aż wszystkie składniki będę miękkie (ok 3-4 godz). Co 15 min zamieszać, jak wyparuje woda to dolać. Sos ma być gęsty.

25 sierpnia 2020   Dodaj komentarz
Pörkölt gulasz wołowy  
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Jane.class | Blogi